Jazyk

English (United Kingdom)Slovenčina (Slovenská republika)

Kontakt

Základná škola,
Ul. J. Hollého
696/3, Topoľčany
Tel.: 038 532 60 69
skola@zshollehoto.edu.sk

Kronika online (novinka)

     1. Kronika          2. Kronika    
kronika 1 v príprave

Kto je online?

We have 94 guests online

Štatistiky

Members : 1
Content : 600
Content View Hits : 2020246

RSS

Linky

infovek.sk

modernizaciavzdelavania.sk

zborovna.sk
uips.sk
zsodbornesk

Návšteva Národného cintorína v Martine

PDF Print
User Rating: / 0
PoorBest 
navsteva_narodneho_cintorina_v_martine_11-10-2011

Dňa 11.októbra 2011 43 žiakov 9. ročníka pod vedením pani učiteľky Cabajovej a Panovčíkovej boli na exkurzii v Martine. Navštívili sme Slovenské národné literárne múzeum, ktoré sa nachádza v prvej budove Matice slovenskej postavenej v rokoch 1864-1865.  Bližšie sme sa oboznámili s históriou nášho  národa od Veľkej Moravy, cez stredovek, slovenské národné obrodenie, matičné roky a obdobie literárneho realizmu.


 

Naša cesta pokračovala na Národný cintorín, národnú kultúrnu pamiatku. Jedným z prvých tu bol pochovaný Karol Kuzmány, podpredseda Matice slovenskej. Na cintoríne sú hroby a umelecky cenné náhrobníky vyše 200 vynikajúcich osobností slovenského kultúrneho, vedeckého a národného života.

Potom sme si so záujmom  pozreli Pamätný dom Jozefa Cígera- Hronského. Oboznámili sme sa  s jeho literárnou tvorbou, obdivovali sme výtvarné diela, ktoré boli doteraz pre mnohých z nás neznáme.  .

Cestou domov  sme sa zastavili v Múzeu slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch. Prezreli  sme si ľudovú architektúru dedinských spoločenstiev na Slovensku v 19. a zač. 20. stor. . Videli sme  dom, v ktorom sa natáčala známa rozprávka Perinbaba , vzácny skvost- kostol zo 17. storočia ,v ktorom je nádherný oltár zo 14.st. a zaujala nás  dedinská škola, do ktorej  si žiaci  museli nosiť polienka a písali grífľom  na tabuľky.

Exkurzia bola skutočne zaujímavá, obohatili sme si svoje vedomosti nielen z literatúry, ale aj dejepisu.

Žiaci 9.roč.